حفظ ذخایر ژنتیکی شتر دوکوهانه توسط مردم
مشاور معاون وزیر و مجری طرح توسعه پرورش شتر ضمن تاکید بر لزوم اقتصادیسازی توسعه این صنعت با هدف انگیزش مردم برای توسعه پرورش شتر دوکوهانه، از برنامهریزی برای استفاده از ظرفیتهای اقوام ساکن شمال غرب کشور برای احیای این دام خبر داد.
سید احمدرضا سیدعلیان در گفتوگو با خبرنگار ایانا بیان کرد: در حال حاضر ایجاد امکان بهرهبرداری اقتصادی از این دام به دست طوایف موجود در منطقه مانند ایل شاهسون در دستور کار قرار دارد تا خود مردم عامل حفظ و حراست از نژاد خالص شتر دوکوهانه باشند.
وی افزود: دو رگ حاصل از تلاقی شتر دوکوهانه و یک کوهانه بازار خوبی در کشور ترکیه دارد و در صورت حفظ و گسترش دوکوهانه خالص در منطقه شمال غرب کشور بهعنوان مولد این دو رگ، میتوان ارزشافزوده خوبی برای پرورشدهندگان این دام ایجاد کرد.
مجری طرح توسعه پرورش شتر بیان کرد: ما در سالهای گذشته، تلاقی بین شتر دوکوهانه و یک کوهانه را تجویز کرده بودیم که در سراسر کشور ازجمله استانهای سمنان، قم و یزد که شتر یک کوهانه بهعنوان پایه مادری وجود داشت، از شتر دوکوهانه بهعنوان پایه پدری هم از طریق انتقال جنین و هم تلقیح مصنوعی با اسپرم شتر دوکوهانه استفاده میشد. این سبب شد که ما آمیختههایی از این نژاد در کشور داشته باشیم.
وی ادامه داد: تلاقی بین این دو اکو تیپ یا دو نژاد سبب تولید دو رگهایی میشود که ضمن افزایش 6 درصدی تولید گوشت، به دلیل عدم غالبیت ژنتیکی دوکوهانه، شتر یک و نیم کوهانهای ایجاد میکند که سود بالایی برای تولیدکنندگان ایجاد میکند. ازاینرو حفظ خالص شتر دو کوهانه و در مرحله بعد، دو رگ گیری از این نژاد برای تأمین اهداف اقتصادی توسط مردم اهمیت بالایی دارد.
سیدعلیان گفت: این شتر، بومی مناطق سردسیر است و ظرفیت ژنتیکی بسیار باارزشی دارد. این ظرفیت در کشورهایی مانند مغولستان، قزاقستان و چین نیز وجود دارد. پیشازاین برای جلوگیری از همخونی، با این کشورها تبادل ژنی داشتیم که هنوز هم میتوان این برنامه را دنبال کرد.
دیدگاه تان را بنویسید