احتمال وجود آفت جدید در زنبورستانهای کشور؛
زنبورداران هوشیار باشند
در پی تحقیقات و مشاهدههای میدانی پژوهشگر بخش تحقیقات زنبورعسل موسسه تحقیقات علوم دامی کشور احتمال وجود یک کنه قرنطینهای مهم در زنبورستانهای کشور مطرح شد.

به گزارش خبرنگار ایانا، پدیده لارو میری یا تلفات نوزادان زنبورعسل، دو سالی است که دامنگیر زنبورستانهای کشور شده و بنا به اعلام اتحادیه سراسری زنبورداران ایران، باوجوداینکه آمار دقیقی از درصد و میزان خسارت در دست نیست، حجم مرگومیر لاروهای زنبورعسل طی دو سال گذشته بسیار بالا و نسبت به سالهای پیش از آن بیسابقه بوده است.
پگاه ولی زاده عضو هیات علمی بخش تحقیقات زنبورعسل موسسه تحقیقات علوم دامی که تحقیقات روی این پدیده را در دستور کار خود قرار داده است، احتمال ورود یک آفت قرنطینهای مهم به زنبورستانهای کشور و فرضیه مرتبط بودن آن با پدیده لارو-میری» را توضیح داده است.
به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی، ولی زاده با اشاره به پژوهشهای آزمایشگاهی و تحقیقات میدانی که در این زمینه در موسسه و زنبورستانهای استانهای مختلف در کشور انجامشده گفت: پدیده لارو-میری» حدود سه سال زنبورستانهای کشورمان را درگیر خود کرده و متأسفانه خسارتهای فراوانی به زنبورداران وارد کرده است.
وی اواخر آبان ماه، با اشاره به تحقیقات و پژوهشها و اقدامات مقدماتی و محدودی در کشور انجامشده، فرضیه ارتباط (کنه واروآ) که سالها است زنبورداری کشور را درگیر کرده است، مطرح کرد و گفت: ضروری است به زنبورداران آموزش درست در خصوص شناخت و مبارزه صحیح و اصولی با این پدیده ارائه شود تا از میزان خسارتها کاسته شود.
این پژوهشگر بخش تحقیقات زنبورعسل همچنین با طرح این موضوع که اخیراً طی اطلاعات دریافتی از شماری از زنبورداران استانهای درگیر این پدیده و شنیدن تشریح شکل ظاهری و علائم رفتاری «موجودی تازه دیدهشده»، به نظر میرسد احتمالاً آفت قرنطینهای مهم کنه تروپیلاالاپس که تاکنون گزارش رسمی از ورود آن به کشور وجود ندارد، مهمان ناخوانده زنبورستانهای کشورمان شده باشد گفت: ریشه این کنه به آسیای جنوب شرقی، کشورهایی مانند کره، تایلند و فیلیپین بازمیگردد و وجود آن در پاکستان و افغانستان هم گزارششده است.
چندی بعد موسسه تحقیقات علوم دامی طی یک گزارش رسمی اعلام کرد که در بازدید اخیر از زنبورستانهای درگیر «لارومیری» در استان خوزستان توسط پگاه ولی زاده، مرده کنه تروپیلاالاپس در تعدادی از زنبورستانهای شناساییشده است.
در این گزارش آمده است:
«این شناسایی، هرچند تاییدی بر حضور این کنه قرنطینه ای که گزارش رسمی معتبر از حضور آن در ایران در دسترس نیست، می باشد ولی دکتر ولی زاده بر این باور است که برای اطمینان کامل از اینکه این کنه در زنبورستان های کشور وجود دارد و همینطور بررسی علمی و جامع فرضیه شخصی وی مبنی بر نقش کنه تروپیلاالاپس در ایجاد مستقیم یا غیرمستقیم پدیده لارومیری در درجه نخست ضروری است که با تلاش گروهی متخصصان آفات و بیماری های زنبورعسل کشور در بازدیدهای گسترده و انجام آزمایش های میدانی علمی و طبق اصول مشخص، زنده این کنه در سطح کشور مورد جستجو و بررسی جامع قرار گیرد.
به بیان دیگر، از آنجا که شناسایی فعلی بر روی مرده کنه در محیط زنبورستان انجام شده است و با توجه به اندازه و شرایط کنه امکان تثبیت نمونه زیستی فراهم نبوده است، مستندات فعلی صرفا مشاهدات و تشخیص حضوری بوده است. هرچند، دقت این تشخیص بالا بوده است ولی مطمئنا برای اطمینان کامل ضروریست زنده این کنه مورد پایش علمی و اصولی قرار گیرد. این موضوع به صورت رسمی از سوی موسسه به سازمان دامپزشکی کشور گزارش و اعلام شد.
با توجه به فصل و چرخه زندگی این کنه، احتمال یافتن زنده آن از نیمه بهمن ماه به بعد در کشور افزایش خواهد یافت.
بر این اساس اتحادیه سراسری زنبورداران با هدف حفظ منافع صنعت زنبورداری و ایجاد امکان پیشگیری از فعالیت گسترده این کنه در زنبورستانهای کشور در فصل فعالیت، در پی مکاتبات موسسه تحقیقات علوم دامی کشور به سازمان دامپزشکی و اتحادیه، از زنبورداران سراسر کشور خواست با توجه به شناسایی مرده این کنه در دو استان مختلف کشور با دو اقلیم متفاوت، و با توجه به تفاوت های خصوصیات ظاهری کنه تروپیلاالاپس با واروآ که سایز کوچکتر و تحرک بالاتری دارد، در صورت مشاهده هرگونه مورد مشکوک کنه زنده تروپیلاالاپس مراتب را به اطلاع اتحادیه برسانند تا متعاقبا این اطلاعات در اختیار موسسه تحقیقات علوم دامی و سازمان دامپزشکی کشور قرار گیرد.»
دیدگاه تان را بنویسید