برخورد قانونی با برداشت بیرویه گیاهان دارویی و خوراکی از عرصههای منابع طبیعی استان سمنان
رئیس اداره حفاظت و حمایت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گفت: هرگونه برداشت بیرویه و غیرقانونی گونههای گیاهی مرتعی در عرصههای منابع طبیعی که مصرف خوراکی و دارویی دارند، ممنوع است و با خاطیان برابر ماده قانونی بهشدت برخورد میشود.
به گزارش خبرنگار ایانا در استان سمنان، حمیدرضا عبدوس با بیان اینکه گیاهان دارویی از ذخایر ملی و سرمایههای کشور محسوب میشوند، افزود: هرگونه برداشت بیرویه و غیرقانونی گونههای گیاهی مرتعی که مصرف خوراکی و دارویی دارند و باعث انقراض برخی گونههای گیاهی در معرض خطر در سطح استان میشود، ممنوع است.
وی افزود: بهموجب ماده 25 مکرر الحاقی به «قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز» حمل، عرضه، خرید، فروش، نگهداری، اقدام برای خروج یا خارج کردن سایر محصولات و فرآوردهها و یا مصنوعات منابع طبیعی اعم از جانوری و گیاهی به قصد تجاری بدون تحصیل پروانه از مرجع ذیصلاح (سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور و ادارات کل تابعه) ممنوع شده و مشمول مجازاتها و احکام مقرر برای قاچاق کالای مشروط میشود و بنابراین حمل غیرمجاز محصولات فرعی جنگلی و مرتعی نیز به صراحت قانون ممنوع بوده و جرم محسوب میشود و میبایست مطابق قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز با آن برخورد شود.
وی اظهار داشت: گستردگی جغرافیایی استان سمنان، تنوع آبوهوایی کمنظیری را رقم زده است. مناطقی کاملاً کوهستانی و جنگلهای سرسبز، تپههای شنی و مناطق کاملاً خشک کویری نمونههایی از اقلیمهای متفاوت آبوهوایی در استان سمنان هستند که تحت تأثیر همین اقلیمهای متفاوت، گیاهان دارویی استان سمنان نیز تنوع جالبی دارند. طبق آمار منتشر شده، از سه هزار گونه گیاهی که در استان سمنان شناسایی شده بیش از یکصد و سی گونه این گیاهان از خواص دارویی برخوردار است.
حمیدرضا عبدوس رئیس اداره حفاظت و حمایت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان عنوان نمود: همه ساله با شروع فصل بهار و رویش گیاهان مرتعی در سطح مراتع و مناطق کوهستانی استان، متأسفانه افراد سودجو با دستبرد به طبیعت و برداشت بیرویه از گیاهان مرتعی خوراکی و دارویی اقدام به تخریب طبیعت مینمایند. متأسفانه نه تنها بهرهبرداران بومی، گیاهان دارویی را به شکل بیرویه و غیرعلمی جمعآوری میکنند بلکه در سالهای گذشته بهوفور مشاهدهشده که افراد سودجو از استانهای همجوار به این استان وارد میشوند و با برداشت بیرویه برخی گیاهان دارویی، اینگونه تا را قربانی زیادهخواهی خود میکنند.
حمیدرضا عبدوس تصریح کرد: مسلماً این گیاهان مرتعی در عرصههای منابع طبیعی، هیچگاه برای مباحث صنعتی کشت نشدهاند که به آن میزان زیاد برداشت انجام شود.
عبدوس با اشاره به بحث ترسیب کربن که توسط این گیاهان انجام میشود، بیان کرد: در حال حاضر گرم شدن کره زمین بزرگترین معضل در جهان محسوب میشود و ما با از بین بردن این گیاهان مرتعی که اصلیترین تأثیر را در ترسیب کربن و از بین بردن گازهای گلخانهای دارند، عمر کره زمین را کاهش میدهیم.
وی با تأکید بر لزوم مشارکت و همکاری مردم در این زمینه، از مردم استان خواست بهمنظور حفظ و توسعه رویشگاههای اینچنین گیاهان ارزشمندی از هرگونه برداشت غیرمجاز خودداری کنند.
عبدوس تأکید کرد: بهرهبرداری از گیاهان دارویی برای افراد محلی تا مقدار 2 کیلوگرم مجاز هست و بهرهبرداری بیش از 2 کیلوگرم، بدون مجوز قانونی ممنوع بوده و با افراد خاطی برخورد قانونی صورت میگیرد و متخلفین به مراجع قضایی معرفی خواهند شد.
عبدوس افزود: به سبب وسعت عرصههای منابع طبیعی و کمبود نیرو برای برخورد با این قبیل اقدامات، باید مردم محلی و بهویژه شوراها و روستاییان از فعالیت این افراد جلوگیری کنند و بهمحض مشاهده به یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان اطلاع دهند.
رئیس اداره حفاظت و حمایت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان از مردم خواست تخلفات حوزه منابع طبیعی برداشت بیرویه گیاهان دارویی، تصرف اراضی ملی، آتش زدن مراتع و جنگلها، قاچاق چوب، کندن بوته مرتعی به شماره تلفنهای 139 و ۱۵۰۴ (امداد جنگل و مرتع) اطلاع دهند.
دیدگاه تان را بنویسید