در یادداشتی در فارین افرز منتشر شد:
ناگفته های شرمن از مذاکرات هسته ای
«وندی شرمن» سرتیم هیأت آمریکا در مذاکرات هستهای با ایران ضمن انتقاد از خروج واشنگتن از برجام نوشت: در جریان مذاکرات، همتایان ایرانی من مدام میپرسیدند که چگونه میتوانند مطمئن باشند که توافق به دست آمده در صورت ورود جمهوری خواهان به کاخ سفید، پابرجا خواهد ماند.
به گزارش ایانا، شرمن در یادداشتی که روز سه شنبه در نشریه «فارن اِفِیرز» منتشر شد، با تشریح فرآیند مذاکرات هستهای و اشاره به تحولات مرتبط با توافق حاصل شده آورده است:سیاستهای ترامپ اغلب از منطق زیادی پیروی نمیکنند و قصد او تنها حرکت در خلاف مسیر اوباماست.
وی با اشاره به پیچیدگی مذاکرات هسته ای ایران تاکید کرد که برای ترامپ فرقی نمیکند که اقداماتش در چه شرایطی است و چه پیامدهایی دارد.
شرمن میافزاید: از همان ابتدای دولت جدید مشخص بود که ترامپ از برجام خارج خواهد شد. توافق تنها به لطف برخی مشاوران اولیه او دوام آورد که ارزش آن را درک کرده بودند. با این وجود، آنها خود از هرج و مرج دولت در امان نماندند و برکنار شدند.
شرمن با اشاره به مذاکراتی که منتهی به برجام شد، مینویسد: بررسی نگرش ایران به مذاکرات هسته ای تنها از طریق بررسی رویکرد انقلابی آن ها امکان پذیر است. موفقیت ایرانی ها در به ثمر رساندن انقلاب، جهان را حیرت زده کرد. امروز هم همین تجارب مشترک، نخبگان سیاسی ایران را به هم پیوند می دهد.
مذاکره کننده ارشد آمریکا با اشاره به پیچیدگی های مذاکرات می نویسد: در جریان مذاکرات، همتایان ایرانی من مدام میپرسیدند که چگونه میتوانند مطمئن باشند که توافق به دست آمده، پابرجا خواهد ماند. اغلب جمهوریخواهان با آن مخالف بودند و با نگاهی به انتخابات ریاست جمهوری 2016، ایرانیها جویا بودند که چه می شود اگر جمهوریخواهان کاخ سفید را در دست بگیرند.
وی ادامه می دهد: من با این پرسش مشابه پاسخ میدادم که چه میشود اگر تندروهای مخالف برجام، در ایران قدرت بگیرند؟ همانطور که فکر میکردم، این پرسش بحث را خاتمه میداد. به هر جهت، همیشه انتظار داشتم که بزرگترین چالش در مسیر موفقیت توافق، نقض آن از سوی ایران باشد؛ نه توطئه رئیس جمهوری آمریکا.
شرمن با اشاره به مخالفان برجام در آمریکا مینویسد: تصمیم اوباما برای گشودن باب گفت وگو با ایران، همچون هر تصمیمی که منجر به تغییر وضع موجود شود، مخالفان زیادی داشت. زمانی که شیرازه توافق شکل گرفت، مقاومت کنگره به دغدغه اصلی دولت بدل شد.
وی در اشاره به دلایل عدم ثبت برجام تحت عنوان یک معاهده رسمی در آمریکا میافزاید: تصویب برجام به عنوان یک معاهده نیاز به 60 رأی موافق در سنای آمریکا داشت؛ موضوعی که در مجلس تحت کنترل جمهوریخواهان، امکانپذیر نبود. در عوض، توافق به عنوان یک اقدام اجرایی ثبت شد؛ برمبنای امتیازی که قانون اساسی برای مدیریت روابط خارجی در اختیار رئیس جمهوری گذاشته بود.
شرمن در بخش دیگری از یادداشت خود با انتقاد از سیاست دولت آمریکا و خروج آن از برجام مینویسد: ترامپ اکنون ایران را به مشکلی تقریباً لاینحل برای دولتهای آتی تبدیل کرده است. اقدام او موجب شده که متحدان آمریکا دلیل کمتری برای اعتماد به واشنگتن یا در نظر گرفتن منافع آن در توافقهای بعدی داشته باشند.
وی در پایان میافزاید: ترامپ اکنون در مذاکرات با کره شمالی درک میکند که دستیابی به یک توافق هستهای معتبر که هم مورد حمایت متحدان و هم مخالفان آمریکا باشد، تا چه اندازه دشوار است. با هر توئیت ترامپ و هر وعده پوچی که دولت او میدهد، برجام بهتر و بهتر از گذشته جلوه میکند.
دیدگاه تان را بنویسید