Iranian Agriculture News Agency

عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس:

برخی نمایندگان از ترسشان به شفافیت آراء رأی ندادند

برای شفاف‌سازی هزینه می‌دهیم

عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس گفت: برخی نمایندگان از ترس اینکه تعدادی از بیرون به آن‌ها فشار می‌آورند و ممکن است در معرض فشارهایی قرار بگیرند و یا تخریب شوند نگران بودند.

برخی نمایندگان از ترسشان به شفافیت آراء رأی ندادند

به گزارش ایانا به نقل از فارس، طرح «شفافیت آرای نمایندگان» امشب با حضور محمد دهقان نماینده مردم طرقبه، چناران و شاندیز و محمدعلی وکیلی نماینده مردم تهران، ری شمیرانات و اسلامشهر در گفت‌وگوی ویژه شبکه خبر بررسی شد.

دهقان در این برنامه اظهار داشت: البته قانون اساسی اصل را بر علنی بودن مجلس گذاشته و همچنین قید کرده تمام مذاکرات مجلس باید پخش شود.

او افزود: در آن زمان که این قانون تصویب شد اصلاً دستگاه الکترونیک وجود نداشت و همه با دست بلند کردن و قیام رأی خود را اعلام می‌کردند. آن زمان که می‌خواستند مذاکرات علنی برگزار شود می‌خواستند مجلس شیشه‌ای و سالن شیشه‌ای باشد تا همه‌چیز روشن باشد و این چیز جدیدی نیست که برخی‌ها در مقابل این شفافیت این‌قدر مقاومت می‌کنند.

نماینده مردم طرقبه در مجلس عنوان کرد:‌ تا مجلس هفتم قانون اساسی در این زمینه به‌درستی اجرا می‌شده و تماماً آرا به‌صورت شفاف و مذاکرات علنی بوده است؛ اما از زمانی که دستگاه الکترونیک برای آرا آمده است ما از قانون اساسی فاصله گرفته‌ایم. معلوم است زمانی دستگاه الکترونیک وجود نداشته نباید چنین قانونی هم وجود داشته باشد.

او گفت: حتی بعدازاینکه دستگاه الکترونیکی برای رأی‌گیری راه‌اندازی شد نمایندگان با ۲ و ۴ گفتن رأی خود را اعلام می‌کردند؛ یعنی عدد ۲ نشان‌دهنده مخالف چیزی بودن و ۴ یعنی موافق بودن هنوز هم بعضی از نمایندگان این کار را می‌کنند اما متأسفانه به‌تدریج از قانون اساسی فاصله گرفته‌ایم.

دهقان همچنین یادآور شد:‌ همین اتفاقی که در مجلس افتاد کافی است تا ما برای شفافیت اصرار داشته باشیم به‌هرحال نمایندگان یک طرح را تهیه می‌کنند اگر نمایندگان این طرح را قبول دارند که امضا کنند، اگرنه که اصلاً امضا نکنند وگرنه چرا می‌خواهند رأی‌شان شفافیت نداشته باشد. به‌هرحال یک طرح امضا می‌شود و حساسیت اجتماعی در پی دارد.

این نماینده مجلس در ادامه سخنانش خاطرنشان کرد: به‌هرحال طرحی که تعداد مشخصی دارد اگر تعداد رأی‌های آن کمتر از امضاهای آن باشد باعث تعجب مردم خواهد شد. به‌هرحال ۲۰۰ و چند نفر برای طرح شفافیت آرای نمایندگان امضا کرده بودند اما در روز رأی‌گیری برای طرح تنها ۵۹ نفر به آن رأی مثبت می‌دهند.

او ادامه داد: در این رابطه باید همه نمایندگان بایستند و در راستای شفافیت به قانون اساسی برگردیم این دون نمایندگان و مجلس است که در یک فضای سیاسی این‌قدر علیه مجلس حرف زده شود.

دهقان در پاسخ به سؤال مجری برنامه که گفت عنوان می‌شود که دفاع از طرح مذکور به‌خوبی صورت نگرفته است، بیان داشت: به‌هرحال یکسری جوسازی‌های ناحق قبل از رأی‌گیری انجام شد وعده‌ای گفتند می‌خواهند FATF را تحت شعاع قرار دهند اما باید بگویم نمایندگان ملت باید شجاعت داشته باشند و با صراحت بگویند با چه چیز موافق هستند و چه چیز مخالفت.

او بر همین اساس اضافه کرد: این دلیل مناسبی نیست که بگوییم چون موضوع مهمی که مطرح است نماینده مجلس به‌عنوان نماینده ملت شجاع بگوید نمی‌خواهم رأیم فاش شود. به‌هرحال اگر نماینده‌ای وارد شفافیت شد یکسری اتفاق‌هایی بعدازآن هم می‌افتد. وقتی وارد فضای شفافیت شدیم دیگر نمایندگان باید الزاماً قبل از آن مطالعه کنند نه اینکه پس از گذراندن خود در حوزه انتخابیه مستقیماً وارد فضای رأی‌گیری شوند و ندانند موضوع و محتوای یک طرح چیست. حتی برخی نمی‌دانند دستور کار آن روز مجلس یا موضوع طرح چیست.

عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس ادامه داد: عدم مطالعه کافی نمایندگان آبروی مجلس را زیر سؤال برده است. همین شفاف‌سازی در آرا باعث می‌شود نماینده قبل از رأی‌گیری برای طرح مطالعه کرد، مشورت کند و از نظرات کارشناسان مختلف استفاده داشته باشد و با صراحت رأی خود را اعلام و از آن دفاع کند. این‌یک مجلس در شأن ملت ایران است.

او با اشاره به امضای ۱۸۴ نماینده مجلس برای طرح اعاده اموال نامشروع مسئولان گفت: یک بهانه یکی از همکارانم در مجلس گرفت و در آن روز متأسفانه رئیس جلسه هم بدون توجه به اینکه این طرح چه بود آن را از دستور کار خارج کردند.

دهقان ادامه داد: طرح مبارزه با فساد که در راستای شفافیت است شامل اعاده اموال نامشروع، شفافیت آرا، علنی بودن محاکمه و موارد دیگر بود درواقع این طرح شامل بخشی از شفافیت با ۵۱ ماده به تصویب رسید اما یک‌مرتبه یکی از همکاران ما به بار مالی این طرح اشاره کرد و سریع از دستور کار مجلس خارج شد؛ اما باید بگوییم که در ماده ۵۱ همین طرح بار مالی آن دیده‌شده بود.

او افزود: رئیس جلسه در خصوص از دستور کار کردن طرح مبارزه با مفاسد اقتصادی بدون مشورت و سؤال از کمیسیون مربوطه عنوان کرد که بله دولت هم به بار مالی این طرح اشاره‌کرده است و به‌طور عجیبی از دستور کار مجلس خارج شد. درواقع این طرح حمایت از افشا کنندگان فساد بود اما با یک بهانه بی‌جا و بی‌معنا طرح از دستور کار مجلس خارج شد و معلوم نشد چه کسانی آن را امضا کرده‌اند. ما چند بار هم از هیئت‌رئیسه خواهش کردیم این طرح را به کمیسیون برگرداند.

نماینده مردم طرقبه در مجلس شفافیت را باعث حفظ شأن مجلس و نماینده و ملت ایران عنوان کرد و گفت: اتفاقاتی که در مجلس شورای اسلامی می‌افتد گاهی تأسف‌بار است. بعضاً مردم به ما می‌گویند چرا نمایندگان برای یک طرح امضاهای بسیار زیادی می‌کنند اما برای رأ‌ی‌گیری تعداد آرای مثبت بسیار کم است بنده خجالت می‌کشم جواب این‌ها را بدهم عرق سرد بر پیشانی‌ من می‌نشیند من به‌عنوان یک نماینده این‌قدر شهامت نداشته باشم بخواهم یک طرح را امضا کنم و بعد نخواهم رأیم فاش شود و یا از آن دفاع کنم.

دهقان افزود: بنده در همین‌جا اعلام می‌کنم که تاکنون هیچ طرحی را تا قبل از اینکه بخوانم امضا نکرده‌ام اما بعضاً برخی همکارانم آن را نخوانده امضا می‌کنند در روز رأی‌گیری تازه می‌گویند ما در جریان نبودیم. این خلاف شأن یک نماینده است.

در ادامه دهقان خاطرنشان کرد:‌ برخی نمایندگان از ترس اینکه تعدادی از بیرون به آن‌ها فشار می‌آورند و بعد رأی ممکن است در معرض فشارهایی قرار بگیرند و یا تخریب شوند نگران هستند و به همین دلیل به طرح مذکور رأی نداند؛ تعدادی هم آمدند و گفتند اگر ما رأی شفاف دهیم ممکن است تعدادی گروه‌های سازمان‌یافته به ما فشار بیاورند و ما از آزادی بیان برخوردار نیستیم.

او افزود: این سخنان برای ما خیلی عجیب است چراکه یک نفر تاکنون نگفته است که شورای نگهبان در طول این سال‌ها یک‌بار به خاطر رأیش و یا اعلام کردن آن بخواهد رد صلاحیت شده باشد. چراکه برخی به نظر استصوابی شورای نگهبان اشاره‌کرده بودند اما تاکنون یک نفر نگفته است که شورا به دنبال رأی نماینده است.

دهقان در بخش دیگری از سخنانش خاطرنشان کرد: این قائله‌ای که برای رأی‌گیری نمایندگان در حال حاضر در مجلس مطرح است به نظر من به‌دوراز قانون اساسی است توجیهاتی هم که از بیرون مجلس آورده‌اند برخی همکاران ما در توجیه رأی ندادن به طرح شفافیت آرای نمایندگان عنوان کردند درواقع کاملاً بی‌منطق و غیرحقوقی بود. درواقع این‌ها خلاف قانون اساسی و ادعاهای نمایندگان بود.

او افزود: درواقع طرح شفافیت آرای نمایندگان برای این است که مردم اعتمادشان به مجلس بیشتر شود. درواقع ما باید ببینیم که مردم در پنهان‌کاری اعتمادشان به نمایندگان و مجلس بیشتر می‌شود یا در علنی بودن آن، مردم باید به‌نوعی در مجلس مشارکت کنند چراکه مجلس خانه ملت است. خانه ملت که نباید پنهان‌کار باشد.

دهقان بابیان اینکه در تاریکی است که جنایت اتفاق می‌افتد، گفت: پنهان‌کاری درواقع همان دزدی‌ها است و شفافیت درواقع اعتماد مردم را به نمایندگان و مجلس بیشتر می‌کند.

او خاطرنشان کرد: یکی از اعضای هیئت‌رئیسه در همین رابطه مسئله‌ای را مطرح کرد که بر این اساس نمایندگانی که حاضر هستند رأی خود را شفاف و مشخص کنند اسامی خود را اعلام کنند. هرچند ما هم به همراه چند نفر از نمایندگان به هیئت‌رئیسه اعلام کردیم ازاین‌پس رأیمان را شفاف و علنی اعلام کنید و در هر شرایطی حاضریم به مردم اعلام کنیم که به چه چیزی رأی داده‌ایم و با چه چیزی مخالفت می‌کنیم.

دهقان در همین رابطه تصریح کرد: ما بازهم اعلام می‌کنیم نمایندگانی که تمایل دارند رأی‌شان شفاف باشد به‌صورت خود اظهاری به کمپین شفافیت آرا بپیوندند هرچند تاکنون ۹۴ نفر به این کمپین پیوسته‌اند و این موضوع اعلام شود و هر رأی که داده‌اند مشخص و روشن شود.

او در خاتمه عنوان کرد که قطعاً هر رأی که در موافقت یا مخالفت موضوعی داده شود در جامعه هم هزینه خود را دارد. ما نماینده ملت ایران شدیم که هزینه دهیم. نماینده نشدیم که فقط بنشینم و بر ای‌مان کف بزنند ما برای شفافیت هزینه می‌دهیم.

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید