رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی:
کشاورزی دانش بنیان عامل پایداری تولید محصولات کشاورزی
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس گفت: عجین شدن علم و نوآوری با بخش کشاورزی منجر به پایداری نسبی در تولید محصولات کشاورزی شده است که علی رغم تقریبا یک دهه خشکسالی در استان فارس؛ پایداری و حتی افزایش تولید محصولات اساسی کشاورزی در این استان گواه این ادعاست.
ابراهیم زارع در گفتگو با خبرنگار ایانا در استان فارس با تاکید بر اهمیت نوآوری و دانش محوری در بخش کشاورزی، ابراز کرد: با گذشت زمان و در طول تاریخ حیات بشری تقاضای کمی و کیفی برای محصولات کشاورزی همواره افزایشی بودهاست، چنانچه مانند گذشته کشاورزی فقط به عوامل مساعد طبیعی واگذار می شد، قطعا با تغییرات شدید اقلیمی که نمونه بارز آن خشکسالیهای پیاپی در مناطق خشک و نیمه خشک کره زمین از جمله ایران است و نیز کاهش شدید منابع آب در این مناطق، تولید محصولات کشاورزی به شدت کاهش می یافت و قحطی های بزرگ تکرار می شد.
او می گوید: پایداری و افزایش تولید محصولات کشاورزی برای پاسخ به تقاضای فزاینده بشر مرهون ورود دانش به این حوزه است، شاید نقطه عطف این تحول به جریان انقلاب سبز و ورود بذرهای اصلاح شده، کودهای شیمیایی و سموم دفع آفات نباتی در دهه شصت میلادی باز گردد ولی این جریان همچنان ادامه داشته و روز به روز سهم بیشتری در بخش کشاورزی پیدا کرده است.
زارع، با اشاره به اینکه ورود علوم مختلف به این بخش باعث شده که شرایط طبیعی به مقدار زیادی تحت کنترل بشر قرار گیرد و تولید در محیط های کنترل شده سهم زیادی از تولید محصولات کشاورزی را شامل شود، تصریح کرد: استفاده از علم ژنتیک و انتخاب ارقام پر محصول و سازگار با شرایط جدید، استفاده روز افزون از ماشین آلات و مواد شیمیایی تا حد زیادی به کمک تولیدکنندگان آمده و میزان برداشت در واحد سطح و یا میزان تولید به ازای یک واحد دام و طیور را نسبت به گذشته به شدت افزایش داده است.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس اظهار کرد: محل بروز و معرفی فن آوری های جدید حوزه تحقیقات کشاورزی و شرکت های دانش بنیان است و این دو حوزه تضمین کننده ادامه جریان ورود دانش به بخش کشاورزی هستند.
به گفته وی؛ تولید حداکثر محصول به ازای حداقل مصرف نهاده های پایه مانند آب و خاک، تولید در شرایط نامتعارف آب و خاک، حفاظت از محیط زیست و تولید محصولات استاندارد و با کیفیت، کاهش ضایعات محصولات کشاورزی، فرآوری محصولات خام برای پاسخ به تقاضای کیفی جامعه و افزایش ارزش افزوده محصولات کشاورزی، از جمله زمینه های تحقیقاتی و فن آوری است که بیش از گذشته نیاز به حمایت دارد.
زارع با بیان اینکه جدیدترین جنبه نوآوری که در سال های اخیر نیاز به آن به شدت احساس شده استفاده از علم فن آوری اطلاعات در حوزه تولید و بازار محصولات کشاورزی است، افزود: استفاده از سیستمهای هوشمند در محیط های کنترل شده، سیستم های هوشمند آبیاری، روش های پیشرفته و بدون استفاده از سموم برای افزایش طول عمر مواد غذایی، استفاده از پهبادها در سمپاشی و برداشت اطلاعات، استفاده از استارت آپ ها در بازار رسانی محصولات کشاورزی از جمله این موارد است.
دیدگاه تان را بنویسید