Iranian Agriculture News Agency

برنامه‌ریزی الگوی کشت بر مبنای مطالعات خاک‌شناسی و تناسب اراضی

عضو هیئت‌علمی موسسه تحقیقات خاک و آب و رئیس بخش تحقیقات شناسایی خاک و ارزیابی اراضی مطالعات خاکشناسی را مبنای تناسب اراضی و برنامه‌ریزی الگوی کشت قلمداد کرد.

برنامه‌ریزی الگوی کشت بر مبنای مطالعات خاک‌شناسی و تناسب اراضی

میر ناصر نویدی در گفت‌وگو با خبرنگار ایانا در حاشیه نشست خبرگانی راهکارهای تسهیل انجام مطالعات خاکشناسی در مقیاس مدیریت پذیر با اشاره به تاریخچه هم‌زمان مطالعات خاکشناسی با تأسیس موسسه تحقیقات خاک و آب گفت: پس از تأسیس بنگاه مستقل آبیاری در سال ۱۳۲۴ انجام مطالعات خاکشناسی از سال ۱۳۳۱ در کشور آغاز شده است.

وی افزود: انجام این مطالعات باهدف طبقه‌بندی اراضی پایاب سدها در دستور کار قرارگرفته بود. به این معنی که سدهایی در کشور که به منظور آب رسانی اراضی پایین دست احداث می‌شده‌اند باید مشخص می‌شده که هرکدام از این اراضی چه قابلیت و چه محدودیت‌هایی برای آبیاری ثقلی دارند. اگر این محدودیت‌ها بیشتر می‌شدند، اراضی از فهرست آب‌رسانی و انجام عملیات کشاورزی حذف می‌شدند و یا در اولویت‌های آخر قرار می‌گرفتند.

نویدی ادامه داد: بنابراین انجام این مطالعات در گام اول کمک بسیار مهمی به استفاده از اراضی کشور بر اساس استعداد آن‌ها می‌کند ولی این مطالعات کاربردهای دیگری هم دارد. مبنای مطالعات تناسب اراضی و آنچه چند سالی است که تحت عنوان برنامه‌ریزی الگوی کشت به آن می‌پردازیم، مطالعات خاکشناسی هستند.

وی توضیح داد: مطالعات خاک‌شناسی، مبنای مطالعات تناسب اراضی و مطالعات تناسب اراضی مبنای برنامه‌ریزی الگوی کشت هستند.

رئیس بخش تحقیقات شناسایی خاک و ارزیابی اراضی یادآور شد: خاک و آب، دو سرمایه و منبع اصلی و مهم انجام فعالیت‌های کشاورزی هستند. در خلال مطالعات خاکشناسی و همچنین ارزیابی اراضی، با توجه به شناختی که از محدودیت‌ها و قابلیت‌ها، وسعت و پراکندگی خاک‌ها پیدا می‌کنیم، روشهای علمی و بهینه متناسب با وضعیت شناسایی شده این خاک‌ها را برای مدیریت آن ها در نظر می‌گیریم.

وی ادامه داد: در این زمینه باید کارهای تحقیقاتی نیز انجام شود و بهره‌مندی از فناوری‌های روز برای بهبود کیفیت مطالعات خاکشناسی و تهیه نقشه خاکها اجتناب‌ناپذیر است.

 

خبرنگار: شبنم مسعودی

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید