ارزشیابی و نظارت بر طرحهای تحقیقاتی در حوزه منابع طبیعی آغاز شد
مدیر هماهنگی امور پژوهشی و ارتباطات علمی مؤسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع، از آغاز سی و دومین مرحله نظارت و ارزشیابی بر طرحهای تحقیقاتی مراکز استانی خبر داد.
به گزارش ایانا به نقل از روابط عمومی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سیدموسی صادقی با اعلام این خبر افزود: این مرحله که از سوم آذر ۱۴۰۳ آغاز شده و تا پایان آذرماه ادامه دارد، توسط 10 گروه ارزشیابی شامل 72 نفر از متخصصان ستاد مؤسسه و مراکز استانی انجام خواهد شد. در این مدت، تعداد 410 طرح/ پروژه تحقیقاتی در 31 استان کشور بررسی خواهد شد. در اولین روز، استانهای سمنان، چهارمحال و بختیاری و اردبیل مورد بررسی قرار گرفتند.
وی هدف از برگزاری این دوره از ارزشیابی، ارزیابی عملکرد محققان و طرح های تحقیقات منابع طبیعی مراکز استانی، شناسایی نقاط قوت و ضعف، ارائه راهکارهای بهبود و ارتقای سطح تحقیقات در حوزه منابع طبیعی کشور عنوان کرد.
تاکید بر انجام تحقیقات کاربردی و رفع چالشهای موجود
صادقی یکی از مهمترین اهداف این دوره از ارزشیابی، بررسی میزان کاربردی بودن تحقیقات و ارتباط آن با مسائل و چالشهای موجود در هر استان دانست و گفت: مسئولین این مؤسسه بر این باورند که تحقیقات باید به گونهای انجام شود که بتواند به طور مستقیم در حل مشکلات منابع طبیعی کشور موثر باشد.
وی ادامه داد: از این رو، تعامل مراکز تحقیقاتی با سازمانهای اجرایی مانند جهاد کشاورزی و ادارات کل منابع طبیعی و آبخیزداری استانها و جذب منابع اعتباری از بخشهای اجرایی برای پیشبرد اهداف تحقیقاتی، از جمله مواردی است که در این ارزشیابی مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
گستره وسیع تحقیقات؛ از بیابانزدایی تا زیست فناوری
مدیر هماهنگی امور پژوهشی و ارتباطات علمی مؤسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع بیان کرد: طرحهای تحقیقاتی در حوزههای متنوعی از جمله بیابانزدایی، جنگلداری، حمایت و حفاظت، گیاهان دارویی، مرتعداری، زیست فناوری و گیاهشناسی مورد ارزیابی قرار میگیرند.
وی افزود: این نشان از تلاش گسترده برای بهبود وضعیت منابع طبیعی کشور و پاسخگویی به نیازهای روزافزون جامعه است. به عنوان مثال، در حوزه زیست فناوری، تحقیقاتی در زمینه بهبود ژنتیکی گیاهان مقاوم به خشکی و آفات در حال انجام است که میتواند نقش مهمی در سازگاری با تغییرات اقلیمی و افزایش بهرهوری از منابع آب و خاک داشته باشد.
ارزیابی جامع و همه جانبه
صادقی گفت: گروه های ارزشیابی این مؤسسه، علاوه بر بررسی پیشرفت فیزیکی طرحها، مواردی مانند وضعیت نیروی انسانی، تجهیزات آزمایشگاهی، ایستگاههای تحقیقاتی، آموزش و ارتباطات علمی و ترویج یافتههای تحقیقاتی را نیز مورد ارزیابی قرار خواهند داد. همچنین، به منظور اطمینان از کیفیت تحقیقات انجام شده، نحوه انتشار نتایج تحقیقات، همکاری با دانشگاهها و سایر مراکز تحقیقاتی و میزان مشارکت بخش خصوصی در تامین مالی طرحها نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
اهمیت نظارت و ارزشیابی در ارتقای تحقیقات منابع طبیعی
وی نظارت و ارزشیابی مستمر طرحهای تحقیقاتی، ابزاری مهم برای ارتقای کیفیت تحقیقات و بهرهبرداری بهتر از نتایج تحقیقات در بخش منابع طبیعی دانست و اضافه کرد: این ارزشیابیها به شناسایی نقاط قوت و ضعف تحقیقات، بهبود برنامهریزی و اولویتبندی پژوهشها و افزایش بهرهوری منابع کمک میکند. همچنین، با شناسایی دقیق نیازهای بخش اجرا و ارتباط موثر با آنها، میتوان از نتایج تحقیقات به صورت کاربردیتر و موثرتر بهره برد.
دیدگاه تان را بنویسید