بخش تحقیقات برای مدیریت آب کشاورزی نسخهپیچی کند/ لزوم تسریع در فرآیند تحویل حجمی آب کشاورزی
کرج- ایانا- معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی گفت: برآیند مطالعات بخش تحقیقات و مطالعات آب و سامانههای آبیاری، نیاز بخش اجرا برای سیاستگزاریهای اجرایی و اثرگذار برای مدیریت آب کشاورزی کشور است.

به گزارش خبرنگار اعزامی ایانا، پنجمین سمینار توسعه پایدار روشهای نوین آبیاری با رویکرد سازگاری با تغییر اقلیم که روز دوشنبه - ۶ اسفندماه- در محل موسسه تحقیقات اصلاح بذر و نهال در حال برگزاری است.
صفدر نیازی شهرکی، معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی، در مراسم افتتاح این سمینار بر لزوم ارائه راهکارهای عملیاتی برای مدیریت آب کشاورزی در کشور توسط بخش تحقیقات تاکید کرد.
وی با تاکید بر شرایط بحرانی بارشها در سال آبی جاری گفت: لازم است محاسبات لازم برای ارزیابی سهم آب و آبیاری انجام و میزان دقیق آبی که در اختیار بخش کشاورزی قرار میگیرد تعیین و سپس بر آن اساس وزارت جهاد کشاورزی در راستای تامین غذا و تولید محصولات کشاورزی و تکالیف خود اقدام و در صورت نیاز طراحی الگوی کشت جدید با توجه به منابع آبی موجود و در اختیار اقدام کند.
وی یادآور شد: مراکز تحقیقاتی میبایست رد پای اقتصاد کشاورزی را در تولید و الگوی کشت رصد کنند.
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی به اختصاص آب بخش کشاورزی به بخش شرب و صنعت در پی خشکسالی های اخیر اشاره کرد و گفت: لازم است تعاملات همکاران در وزارت نیرو با بخش کشاورزی بیشتر شده، و تحویل حجمی آب در کوتاهترین زمان ممکن در تمامی منابع آبی عملیاتی و نهایی گردد.
نیازی ادامه داد: در کنار لزوم تعامل بین وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی، به نظر می رسد وزارت نیرو نیز باید سهم خود را افزایش بهرهوری آب قبل از رسیدن آب به اراضی کشاورزی و در قسمت انتقال آب از محل تامین آب تا ابتدای مزرعه ایفا کند. مدیران آب و خاک کشاورزی نیز انجام راهکارهای اجرایی و اثرگذار در مدیریت بحران آب با هدف حفظ تولیدات کشاورزی و امنیت غذایی کشور را در دستور کار قرار دادهاند.
وی بیان کرد: آیندهپژوهی در حوزه آب ، نیاز امروز بخش های مصرفی کشور از جمله بخش کشاورزی کشور است که انجام آن میتواند بر عهده بر عهده وزارت نیرو و احیانا وزارت جهاد کشاورزی باشد. از اینرو با توجه به ضرورت دستیابی هر چه سریعتر به این دادههای مورد نیاز برای سیاستگذاری بخش اجرا، معاونت آب و خاک آمادگی انعقاد قرارداد با موسسات مرتبط زیر مجموعه سازمان تات برای انجام این مطالعات را دارد.
نیازی با تاکید بر لزوم دستیابی به اطلاعات علمی برآیند عملکرد بخش تحقیقات به عنوان پایه سیاستگزاریهای بخش اجرا در این حوزه تصریح کرد: انتظار داریم بخش تحقیقات دست ما را از اطلاعات مورد نیاز پر کند.
ضرورت افزایش نفوذ دانش آبیاری بین کشاورزان
حسین دهقانی سانیج، رئیس موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی و دبیر علمی همایش با اعلام دادههای مربوط به تداوم شرایط بحرانی آب در کشور در پنجاه سال گذشته گفت: اقدامات متعددی در مدیریت آب کشاورزی از جمله استفاده از سامانههای نوین آبیاری، کانالهای آبیاری هوشمند، کشت در اراضی شیبدار و ... انجام شده ولی مشکلات ما در مدیریت آب کشاورزی و مدیریت منابع آبی کشور حل نشده باقی مانده است.
وی ناکافی بودن ضریب نفوذ دانش مدیریت آب در کشاورزی و جامعه کشاورزان را در این ارتباط اثرگذار دانست و گفت: محورهای همایش برای ارائه مقالات در چهار محور هوشمندسازی آبیاری در مزارع و باغات کشور، هوشمندسازی آبیاری با رویکرد کشاورزی پایدار، فرهنگسازی، توانمند سازی و مشارکت کشاورزان، و فنآوریهای نوین در آبیاری و زراعت برنج پیش بینی شده بود. ولی از مجموع ۵۲ مقاله واصله به دبیرخانه کنگره، هیچ مقالهای با رویکرد فرهنگسازی، توانمند سازی و مشارکت کشاورزان ارسال نشد که این نشاندهنده ضعف کشور در بخش ترویج و تلاش برای نفوذ دانش مدیریت آب بین کشاورزان است.
دهقانی سانیچ گفت: از مجموع مقالات واصله ۳۸ مقاله قابل ارائه ارزیابی شد که با صورت وبیناری ارائه شدند و خلاصه این ارائه ها به صورت مکتوب آماده شده و پس،از انتشار در اختیار علاقهمندان قرار خواهد گرفت.
خبرنگار: شبنم مسعودی
دیدگاه تان را بنویسید