مبارزه با سن غلات در221 هزار و773 هکتار از مزارع استان همدان
مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی استان همدان اعلام کرد: عملیات مبارزه با سن مادر در مزارع استان از 14 فروردین ماه سال جاری از شهرستان اسدآباد شروع و در تاریخ 14 اردیبهشت 1402در شهرستان رزن خاتمه پیدا کرد.
به گزارش خبرنگار ایانا در همدان، شهرام پیشهور گفت: در این بازه زمانی از مجموع سطح 221 هزار 773 هکتار مبارزه انجام گرفته ، 166 هزار و 737 هکتار مربوط به مزارع گندم و 550 هزار و 36 هکتار مربوط به مزارع جو بوده است که این سطح مبارزه علیه سن مادر در تاریخ استان همدان بی نظیر است.
مدیر حفظ نبات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان اعلام کرد: عملیات مبارزه در مرحله پوره سن غلات نیز از تاریخ یکم خرداد 1402 از شهرستان کبودرآهنگ آغاز شده که تا تاریخ 6 خردادماه بیش از هفت هزار هکتار از مزارع استان سمپاشی انجام شده و تا پایان زمان عملیات مبارزه با دقت، قدرت و سرعت ادامه خواهد یافت.
پیشهور در ادامه گفت: در سال جاری مبارزه با پوره سن غلات از اهمیت و حساسیت بسزایی برخوردار است زیرا به علت شرایط خاص آب و هوایی سال جاری ( عدم بارندگی به موقع در پاییز سال گذشته، وقوع اکثر بارشها در اسفند 1401 و فروردین و اردیبهشت سال 1402، نوسانات شدید دمایی در فروردین و اردیبهشت سال 1402، سرمای شدید و یخبندان در روزهای 15 فروردین و 14 اردیبهشت ماه سال جاری، پراکنش نامناسب بارندگیها از نظر زمانی و مکانی و ... ) باعث شد که در برخی از نقاط استان بخشی از مزارع دیم دچار تنشهای شدید رطوبتی و دمایی در مراحل رویشی و زایشی شوند، به نحوی که مزارع تنش دیده رشد رویشی کافی نداشته باشند و یا با ارتفاع کم تولید خوشه کردند و لذا بخشی از مزارع دیم آسیب دیده، غیر قابل برداشت شده و بخشی نیز کم بازده شوند.
شهرام پیشهور گفت: از سوی دیگر آفت سن غلات به دلیل نوسانات دمایی تغییرات مهمی در رفتارهای زیستی خود به ویژه در مراحل جفتگیری، تخمریزی و ظهور پورهها ایجاد کرد و متعاقبا با گرم شدن هوا و پیشبینی افزایش دما به 30درجه در تاریخهای 8 و 9 خردادماه در جنوب و غرب استان به احتمال زیاد فواصل بین سنین پورهگی سن غلات کاهش پیدا میکند که همین موجب آسیبپذیر شدن مزارع دیم خواهد شد.
مدیر حفظ نباتات گفت: تقاضا داری کشاورزان ضمن همکاری با کارشناسان شبکه مبارزه با سن غلات مستقر در مدیریتها و مراکز جهاد کشاورزی خیلی سریع نسبت به تهیه سموم مجاز و توصیه شده از داروخانههای گیاهپزشکی معتبر سراسر استان اقدام کرده و در اسرع وقت عملیات مبارزه علیه پوره سن غلات را در تاریخهای تعیین شده انجام دهند.
پیشهور همچنین بهترین زمان مبارزه با پوره سن غلات به ویژه در مزارع دیم اکثر مناطق گرمسیری و معتدل و برخی از مناطق سردسیری استان را روز های 7 لغایت 15 خرداد ماه سال جاری اعلام کرد.
شهرام پیشهور گفت: عملیات مبارزه علیه آفت سن غلات در سال جاری با مشارکت فعال کشاورزان و به کارگیری بیش از 12 هزار دستگاه انواع ادوات سمپاشی و تحت نظارت بیش از 160 کارشناس شبکه مراقبت سن غلات مستقر در ستاد استان، مدیریتها و مراکز جهاد کشاورزی در حال انجام است.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان توضیح داد: با توجه به اینکه علاوه بر آفت سن غلات بیش 15 نوع حشره و کنه زیان آور نظیر تریپس گندم، کنه قهوهای گندم، سوسک برگخوار گندم، سوسک قهوهای گندم، پروانه خوشهخوار گندم، زنجره گندم، شته معمولی و سبز گندم، مگس گندم، مگس زرد ساقه گندم و مگس مینوز برگ غلات در مزارع غلات استان همدان وجود دارند.
وی ادامه داد: این حشرات با تغذیه از برگ، ساقه و سنبله موجب آسیب زدن به محصول میشوند لذا انجام مبارزه دقیق، به موقع و هدفمند علیه پوره سن نه تنها موجب جلوگیری از سن زدگی دانههای گندم و جو میشود بلکه با ایجاد تلفات در سایر آفات مذکور، سبب افزایش عملکرد و کیفیت محصول تولیدی کشاوزران میشود.
دیدگاه تان را بنویسید