Iranian Agriculture News Agency

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی:

کشت برنج فقط در گیلان و مازندران

گیلان و مازندران از ضریب خوداتکایی قابل قبولی برخوردار هستند

ایانا-کشاورزی: انتقال گیاهان پرمصرف به گلخانه‌ها برای کاهش میزان آب‌دهی و صرفه‌جویی تا ۳۰۰۰ متر مکعب آب، کشاورزی حفاظتی و توسعه کشت گلخانه‌ای، از شیوه‌های صرفه‌جویی در مصرف آب است.

کشت برنج فقط در گیلان و مازندران

کاهش بارندگی‌­ها، محدود شدن کشت‌آبی را اجتناب­‌ناپذیر کرده، آن‌طور که معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی می‌گوید: این الزام اجتناب­‌ناپذیر باعث شده تا دولت سیاست مصرف بهینه آب در حوزه کشاورزی و اجرای سیستم­‌های نوین آبیاری و تمرکز کاشت را در دستور کار قرار دهد و به این منظور تمرکز کاشت برنج صرفا در استان­‌های گیلان و مازندران در دستور کار است.

علی‌مراد اکبری با اشاره به ظرفیت مطلوب استان‌های گیلان و مازندران در حوزه شالیزار و برنج‌کاری گفت: این دو منطقه می‌توانند برنج مورد نیاز کشور را تامین کنند چرا که از ضریب خوداتکایی قابل قبولی برخوردار هستند.

او که در مراسم افتتاح یک طرح آبیاری تحت فشار در اراضی بخش مرکزی شهرستان ساوه با اشاره به اینکه در سال ۱۳۹۶ بالغ بر ۱۸۰ هزار هکتار از اراضی  سنتی و زیر چاه های کشور تحت پوشش آبیاری تحت فشار قرار گرفته و به بهره‌برداران تحویل شده، توضیح داد: علاوه بر این حدود ۱۰۰ هزار هکتار نیز در آبخور شبکه‌های مدرن آبیاری و زهکشی در غرب، شمال غرب و پروژه بزرگ ایلام و خوزستان تحت پوشش این سیستم قرار گرفته‌اند و در مجموع در سال گذشته بالغ بر ۲۸۰ هزار هکتار آبیاری تحت فشار در کشور اجرا و به بهره‌برداران تحویل شده که در تاریخ ایران بی‌سابقه بوده است. ۳۰۰ میلیون دلار برای اجرای این پروژه در سال گذشته سرمایه گذاری شده، علاوه بر این  بالغ بر ۶۰۰ میلیارد تومان نیز از محل بودجه عمومی کشور برای اجرای این طرح تخصیص داده شده است که در مجموع افزون بر ۱۸۰۰ میلیارد تومان در این حوزه سرمایه‌گذاری شده است.

معاون وزیر جهادکشاورزی با اشاره به اعتباراتی که در سال جاری برای اجرای این طرح در نظر گرفته شده است، هم گفت: در سال جاری نزدیک به ۲۰۰۰ میلیارد تومان برای اجرای طرح‌های سیستم نوین آبیاری در نظر گرفته شده که از این میزان ۲۵۰ میلیون دلار اعتبار خاص و ۷۰۰ میلیون تومان بودجه عمومی است که با در نظر گرفتن این میزان اعتبار پیس بینی می‌شود که حدود ۲۰۰ هزار هکتار از اراضی کشور تحت پوشش این سیستم قرار گیرند.

اکبری انتقال گیاهان پرمصرف به نقاط کنترل شده مانند گلخانه­ها و نشاکاری را روش‌های دیگر مصرف بهینه آب در کشور اعلام کرد و توضیح داد که انتقال گیاهان پر مصرف برای کاهش میزان آب دهی و صرفه جویی تا ۳۰۰۰ متر مکعب آب، کشاورزی حفاظتی و توسعه کشت گلخانه‌ای، از شیوه‌های صرفه جویی در مصرف آب است.

او انتقال آب از طریق لوله، اجرای شبکه‌های مدرن آبیاری و پوشش آنها را از دیگر رویکردهای دولت برای مصرف بهینه آب بیان کرد و گفت: سیاست اصلی وزارت جهادکشاورزی حرکت به سمت آبیاری میکرو و ماشین‌های آبیاری و آبیاری کلاسیک است و اگر در پارامترهای مهندسی جواب ندهد به سمت آبیاری کم فشار و ثقلی خواهیم رفت.

او از تغییر الگوی کشت به عنوان سیاست جدید وزارت جهادکشاورزی یاد کرد و گفت: این سیاست، متناسب با شرایط اقلیم و تناسب اراضی این کار در دستور وزارت جهادکشاورزی قرار دارد و با پیگیری معاونت زراعت و کار مطالعاتی در آینده بسیار نزدیک یک الگوی کشت متناسب با سیاست‌های نظام، شرایط اقلیمی، تناسب اراضی و بهره‌وری خاک‌های کشور با رویکرد استفاده بهینه از منابع آبی کشور به مردم ارائه می‌شود. با توجه به محدودیت منابع آبی کشور و خشکسالی های اخیر سیاست وزارت جهاد کشاورزی برای کشت برنج و شالیزارهای کشور فقط استان‌های مازندران و گیلان است و هیچگونه برنامه‌ای در استان‌های دیگر کشور نخواهیم داشت و دولت نیز حمایت نحواهد کرد چرا که منابع آبی مورد نیاز برای کشت برنج در سایر نقاط کشور محدود است و در دسترس نیست.

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید