رئیس بخش تحقیقات تشکیل، طبقهبندی و شناسایی خاک:
خاک بسیاری از مناطق کشور تهی شده است
اگر کودشیمیایی بیش از حد استفاده شود باعث آسیبرسانی به خاک و اگر کمتر از میزان لازم استفاده شود نیز سبب تخلیه خاک میشود در بیشتر مناطق کشور، خاک کشاورزی دچار چنین مشکلی است چرا که در اثر استفاده مکرر از خاک کشاورزی، این خاک از عناصر غذایی تهی شده و همین امر منجر به کاهش تولید میشود. در کل باید تعادل عناصر غذایی خاک با استفاده از روشهای طبیعی و کودهای شیمیایی حفظ شود.
استفاده از کودهای شیمیایی که طی دهههای اخیر افزایش چشمگیری در میان کشاورزان داشته نگرانیها را در زمینه سلامت و امنیت غذایی افزایش داده اما نکته این است که با توجه به جمعیت رو به رشد و طولانی بودن پروسههای تولید ارگانیک آیا میتوان به حذف کودهای شیمیایی فکر کرد و یا کنترل مصرف و استفاده صحیح از کودهای شیمیایی باید در دستور کار قرار بگیرد.
رئیس بخش تحقیقات تشکیل، طبقهبندی و شناسایی خاک مؤسسه تحقیقات خاک و آب کشور معتقد است، «در حال حاضر جمعیت جهان روبهرشد است و نمیتوان مانند قرنها پیش تولید سنتی را انجام داد و سوال اینجاست اگر از کود شیمیایی استفاده نکنیم آیا میتوانیم منابع غذایی جمعیت کنونی را تامین کنیم؟ باید پاسخ داد علاوه بر این که بدون کودشیمیایی نمیتوان این حجم از منابع غذایی را در اختیار انسانها قرار داد، باید گفت کشاورز برای تامین غذا مجبور به تغییر کاربری جنگلها و مراتع خواهد بود. استفاده از کودشیمیایی مانند یک تیغه دولبه است با استفاده نکردن از آن نمیتوان غذای جمعیت روبه رشد جهان را تامین کرد و استفاده بیش از حد از آن نیز مشکلات جدی در طولانی مدت ایجاد میکند.»
کامران افتخاری به خبرنگار گروه کشاورزی ایانا گفت: «کود شیمیایی اگر به درستی استفاده شود آثار جانبی کمی خواهد داشت با این حال با گذاشتن مصرف کود و عدم مصرف کود شیمیایی در کفههای یک ترازو، کفه عدم مصرف کود سنگینتر و مضررات بیشتری را ایجاد می کند.»
رئیس بخش تحقیقات تشکیل، طبقهبندی و شناسایی خاک مؤسسه تحقیقات خاک و آب کشور در مقایسه میزان مصرف کودشیمیایی در ایران با سایر کشورهای جهان گفت: «میزان مصرف کود شیمیایی در کشور ما نسبت به میانگین مصرف بسیاری از کشورهای پیشرفته در جهان و میانگین مصرف بینالمللی پایینتر است اما نمیتوانیم منکر بدمصرفی و استفاده بیش ازحد توسط برخی کشاورزان شویم.»
او در ارتباط با روشی برای کاهش مضررات کودهای شیمیایی توضیح داد: «اگر مصرف کودشیمیایی بهدرستی و طبق اصول صحیح انجام شود مضرات استفاده از کودشیمیایی بسیار کمتر میشود با وضعیت علم و دانش فعلی مدیریت تلفیقی حاصلخیزی خاک و کود را میتوانیم داشته باشیم این نوع مدیریت به این معنی است که ما در ابتدا از منابعطبیعی تامینکننده عناصر غذایی مثل کودهای زیستی، کود آلی و روشهای طبیعی چون استفاده از تناوبهای درست(استفاده از کشت متناوب از لگومها مانند نخود) استفاده کنیم و کسری مواد مغذی را از طریق کودشیمیایی جبران کنیم؛ اگر کودشیمیایی بیش از حد استفاده شود باعث آسیبرسانی به خاک و اگر کمتر از میزان لازم استفاده شود نیز سبب تخلیه خاک میشود در بیشتر مناطق کشور، خاک کشاورزی دچار چنین مشکلی است چرا که در اثر استفاده مکرر از خاک کشاورزی، این خاک از عناصر غذایی تهی شده و همین امر منجر به کاهش تولید میشود. در کل باید تعادل عناصر غذایی خاک با استفاده از روشهای طبیعی و کودهای شیمیایی حفظ شود.»
دیدگاه تان را بنویسید