مرحله اول طرح ارتقاء بهرهوری خوراک دام، طیور و آبزیان در کشور اجرایی شد
رتبه بندی کارخانجات خوراک دام، طیور و آبزیان
مدیر کل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام معاونت امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی، هدف از رتبه بندی کارخانجات خوراک دام، طیور و آبزیان را ایجاد فضای رقابتی در تولید خوراک و افزایش بهروری در جهت کاهش وابستگی کشور به واردات نهاده های دامی دانست.
سید احمدرضا سید علیان در گفت و گو با خبرنگار ایانا با اشاره به فعالیت بیش از 900 کارخانه تولید خوراک دام، طیور و آبزیان با ظرفیت اسمی حدود ۲۸ میلیون تن در سال، سرمایه حدود ۹۰ همت و اشتغال مستقیم 35 هزار نفر بیان کرد: این کارخانجات یکی از ظرفیتهای بزرگ تولیدی ما در صنعت دام و طیور کشور و مرکز ثقل تحول صنعت خوراک دام و طیور کشور هستند که میبایست ساماندهی و ظرفیت آنها احیا و تقویت می شد.
وی افزود: انتظار می رفت این کارخانجات امروزه بتوانند با ظرفیت حداقل بالای ۸۰ درصد اقدام به تولید کند که متاسفانه این مهم به دلایل متعدد عملیاتی نشده است.
مدیر کل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام با اشاره به تاکید سازمان استاندارد به تدوین و اجرای استاندارد اجباری خوراک دام، طیور و آبزیان گفت: این برای کارخانجات تهدیدی بود که با برنامهریزی این دفتر به فرصت تبدیل شد. در سال ۱۴۰۰ کار مطالعه طرح ارتقای کیفیت خوراک دام و طیور، در دو فاز رتبهبندی کارخانجات و برندسازی محصولات کارخانجات، به عنوان یکی از چندین طرح ذیل برنامه راهبردی «بومی سازی خوراک دام وطیور وآبزیان کشور»، بدون رقمی از اعتباردر دستور کار قرار گرفت.
وی افزود: در سال ۱۴۰۱ پس از بررسیهای فنی و انجام اقدامات مقدماتی و زیرساختی با مشارکت موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی وتشکلهای مرتبط ، و با مدیریت دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام فاز عملیاتی این طرح آغاز شد که پس از یک سال با تایید عملکرد قابل قبول سازمان نظام مهندسی کشاورزی، اجرای طرح به این سازمان تفویض شد.
سید علیان ادامه داد:ما بنا را بر خود اظهاری گذاشتیم و سامانه «سانکا»ی سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی با ۲۰۰ پرسش دستهبندی شده ذیل ۷ سرفصل، بستر خودظهاری کارخانجات برای ثبت اطلاعات فنی شد که خوشبختانه در شرایط اختیار و بدون اینکه کارخانجات مکلف به این خود اظهاری باشند، ۵۵۰ کارخانه به تدریج وارد این سامانه شدند و اطلاعات خود را خود اظهاری کردند.
وی اضافه کرد: برای پالایش و پردازش این اطلاعات و رتبهبندی کارخانجات در سه طبقه A، B و C، سه لایه نظارتی شامل: لایه نظارتی تشکلهای مربوطه، معاونت بهبود تغذیه استانها و در نهایت دفتر بهبود تغذیه با همکاری گروهی متشکل از اتحادیه کشوری، سازمان نظام مهندسی و ... تعریف شد. این طرح تقریباً در سال گذشته به اتمام رسید و به زودی رتبهبندی کارخانجات در مراسمی با حضور وزیر جهاد کشاورزی اعلام خواهد شد.
مدیر کل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام با بیان این که هدف اصلی این طرح افزایش بهرهوری خوراک دام با هدف کاهش وابستگی صنعت به واردات نهاده است گفت: ذیل این طرح کارخانجات حائز استاندارد شده و شرایط خود را برای تضمین کیفیت و اطمینان بخشیدن به تولید کنندگان و پرورش دهندگان برای تهیه خوراک سالم و با کیفیت از نظر مواد مغذی پروتئین انرژی و ... و همچنین افزایش رقابت پذیری، فراهم شدن امکان صادرات مستمر، ایجاد تمایز بین کارخانجات و همچنین توسعه فناوری تولید خوراک دام با بررسی فناوریهای جدید روز دنیا و ورود این فناوریها به کارخانجات خوراک محقق می کنند.
وی تاکید کرد:انتظار ما این است که بتوانیم در آینده نه چندان دور واحدهای کوچک با استاندارد پایین را به سمت ارتقاء فناوری سوق دهیم تا در نهایت بتوانیم میزان خوراک دام وارداتی یا نهادهای وارداتی در کشور را به حداقل رسانده و با هدایت نهادههای خام به سمت کارخانجات خوراک دام به جای واحدهای دامداری و مرغداری، و تولید خوراک دام با فناوریهای به روز و ضریب تبدیل قابل قبول، وابستگی صنعت دام و طیور کشور به واردات را کاهش دهیم.
سید علیان گفت: واحدهایی که در این نظام رتبهبندی رتبه پایینی دریافت کردهاند، در صورت ارتقاء بهبود شرایط تولید خود و تجهیز به امکانات به روز، میتوانند رتبه خود را اصلاح کرده و بهبود ببخشند.
خبرنگار: شبنم مسعودی
دیدگاه تان را بنویسید