Iranian Agriculture News Agency

مدیرعامل مجمع خبرگان کشاورزی در گفت‌وگو با ایانا مطرح کرد:

تصمیم‌های یک‌شبه، تعادل بازار برنج را برهم زد

آزادسازی واردات برنج در حالی اعلام می‌شود که از یک ماه پیش بازار برنج وارداتی دچار نوسانات شدیدی شد و این نوسان بر بازار برنج داخلی نیز تأثیر گذاشت، به‌طوری‌که شاهد افزایش غیرمنطقی قیمت این محصول استراتژیک بودیم.

تصمیم‌های یک‌شبه، تعادل بازار برنج را برهم زد

آزادسازی واردات برنج در حالی اعلام می‌شود که از یک ماه پیش بازار برنج وارداتی دچار نوسانات شدیدی شد و این نوسان بر بازار برنج داخلی نیز تأثیر گذاشت، به‌طوری‌که شاهد افزایش غیرمنطقی قیمت این محصول استراتژیک بودیم.

هرچند تصمیم‌های دیرهنگام دولت در آزادسازی واردات برنج، می‌تواند قیمت این محصول را در آستانه شب عید متعادل کند و امکان دسترسی بیشتر مردم به این کالای اصلی را افزایش دهد، اما مدیرعامل مجمع خبرگان کشاورزی در گفت‌وگو با خبرنگار ایانا نتایج این تصمیم‌های یک‌شبه را نه به نفع تولیدکننده و نه مصرف‌کننده می‌داند.

علی خان‌محمدی معتقد است: آنچه منافع هر دو طرف را تأمین می‌کند تعادل بازار است؛ زیرا در بازار پرنوسان همیشه یکی از این دو طرف دچار زیان می‌شوند و تنها دلالان منفعت می‌برند.

وی سیاست‌های اعلام‌شده در تنطیم بازار برنج را غیرکارشناسی می‌داند و می‌افزاید: در سال ۹۲ وزارت جهاد کشاورزی به‌عنوان متولی بازار محصولات کشاورزی، در اقدامی غیرکارشناسی تعرفه واردات برنج را از ۱۰ به ۴۰ درصد افزایش داد که در مدت‌زمان کوتاهی افزایش قیمت این محصول پرمصرف را به‌دنبال داشت.

خان‌محمدی ادامه داد: سیاستگزاری غلط درباره برنج به افزایش تعرفه خاتمه نیافت و اعمال ممنوعیت واردات در زمان برداشت محصول داخلی جایگزین تعرفه فصلی شد.

وی بیان کرد: این تصمیمات در حالی گرفته شد که تا قبل از سال ۹۲، در زمان برداشت محصول تعرفه فصلی ۴۰ درصدی و در سایر فصول این تعرفه ۱۰ درصد در نظر گرفته می‌شد و به ترتیب بازار همواره به نفع تولید داخلی مدیریت و متعادل می‌شد.

خان‌محمدی یادآور شد: تصمیمات اتخاذ شد موجب گردید بازار با کاهش عرضه برنج خارجی روبه‌رو شود و قیمت این محصول سیر صعودی طی کند تا جایی که برخی سودجویان به فکر قاچاق برنج خارجی افتادند.

وی تأکید کرد: سیاستگزاری‌های غیرکارشناسی تنها بازار برنج خاجی را تحت تأثیر قرار نداد، بلکه تولید داخلی را نیز متأثر کرد و زمینه سوءاستفاده دلالان را فراهم ساخت؛ به‌طوری‌که این افراد برنج را از کشاورز ارزان می‌خرند و پس از انبار و بازی با بازار، آن را با قیمت گزاف روانه بازار می‌کنند.

مدیرعامل مجمع خبرگان کشاورزی با تأکید بر اینکه روند اشتباهات مکرر در تصمیم‌گیری برای بازار برنج در سال ۹۵ به اوج خود رسید، گفت: در حالی که با پایان یافتن فصل برداشت باید واردات برنج از ابتدای آذرماه آزاد می‌شد، پس از گذشت دو ماه همچنان ممنوعیت ادامه داشت، تا جایی که قیمت برنج هندی برای نخستین‌بار از مرز شش‌هزار تومان نیز گذشت.

خان‌محمدی عنوان کرد: افزایش قیمت سرسام آور برنج داخلی و خارجی نگرانی جدی از احتمال سوءتغذیه خانواده‌های کم‌درآمد را افزایش داد.

وی در پایان اضافه کرد: هرچند تصمیم دیرهنگام دولت برای آزادسازی واردات برنج و کاهش تعرفه‌ها در آستانه نوروز به‌منظور تعدیل قیمت برنج در بازار داخلی و افزایش امکان دسترسی قشر کم‌درآمد به این محصول گرفته شده است، اما نوسانات اخیر نه به نفع تولیدکننده و نه مصرف‌کننده است، حال پرسش اینجاست، منتفعین و متضرران اصلی این تصمیم‌های یک‌شبه چه کسانی هستند؟

به گزارش ایانا، اعلام آزادسازی برنج در حالی است که چندی پیش حقوق ورودی مصوب جدید برای برنج سفید به ۲۶ درصد کاهش یافت و مابه التفاوت ریالی ۵۰۰ تومانی هر کیلوگرم برنج وارداتی حذف شد./

G-951123-02

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید